Gemma Pasqual i Escrivà torna a Comanegra amb una novel·la en què les dones d’ara i d’abans s’uneixen per enfrontar el masclisme.
Després de l’èxit de Torturades (2023), recull dels colpidors testimonis de vint-i-dues dones que, entre el 1941 i el 2019, van patir violència policial a la comissaria de Via Laietana, Gemma Pasqual i Escrivà ens presenta la seva esperadíssima novel·la, La puta i la santa. Es tracta d’una novel·la històrica i alhora contemporània amb què l’autora aborda les preocupacions que ja ha demostrat al llarg de la seva carrera literària. Unes preocupacions que, com veiem en l’obra i ens recorda constantment l’actualitat, tenen arrels fondes en la nostra societat.
La «puta» i la «santa», aquestes etiquetes amb què s’ha estigmatitzat les dones al llarg de la història, són dues de les protagonistes de la novel·la. La «puta», tal com anomena el Carles a la Maria, és una dona d’avui que treballa fent pisos i viu atrapada en una relació sentimental basada en la manipulació i la violència de gènere. La «Santa», en aparença un personatge secundari, és qui va ajudar la Maria del passat, la besàvia de la «puta», a desfer-se del senyor Moliner, un feixista recalcitrant que volia tractar-la com a joguina sexual. Així, resseguint paral·lelament les històries de les dues Maries, besàvia i besneta, l’autora ens presenta una nissaga de dones fortes, lluitadores i amb coratge que, entre altres embats, i, malgrat estar separades per gairebé un segle, s’han d’enfrontar a una mateixa situació: la violència masclista.